Advies

Cafeïne in de sport

Een supplement dat steeds populairder aan het worden is in de (top) sportwereld is cafeïne, en dat is zeker niet voor niks! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne een positieve invloed kan hebben op sportprestaties.

– door Joan Klooster, Feeding your Performance –

De effecten
De volgende effecten kan cafeïne hebben op je (sport) prestaties:

  • Je bent alerter
  • Verbeterde spiercontractie (= samentrekken van de spier)
  • Verhoogde vetverbranding, hiermee word bedoeld je lichaam is beter in staat om vet als energiebron te gebruiken
  • Verminderd gevoel van vermoeidheid
  • Kan ervoor zorgen dat je langer én op een hoger niveau kan blijven presteren.

Bronnen van cafeïne
Cafeïne kom je tegen in voeding (koffie, thee, energiedrankjes), maar kun je ook in capsules, pilletjes of andere sportvoeding vinden. Voor sporters is rondom een wedstrijd een supplement vaak de makkelijkste en beste manier om cafeïne binnen te krijgen omdat de opname, timing en dosis beter te controleren is.

Afhankelijk van het doel dat je hebt, zal je moeten kijken welke vorm het beste past en waar je lichaam het beste op reageert. Probeer een supplement altijd eerst uit tijdens een training voor je het op een wedstrijddag gaat gebruiken. Ieder lichaam is immers anders, en je wil voorkomen dat je verkeerd reageert op een dag dat je juist wil presteren.

Gebruik van cafeïne
Timing: 30-60 minuten voor het sporten

Dosis: in de basis is dit 3-5 mg per kilo lichaamsgewicht (echter is dit per persoon verschillend!) Begin altijd met een lage dosis en kijk hoe je hierop reageert.

Heb jij vragen of wil je advies hebben? Kijk op www.feedingyourperformance.nl

 

preloader