Advies

Eiwitten, vooral voor krachtsporters?!

Vaak hoor ik dat sporters denken dat extra eiwitten alleen nodig zijn voor krachtsporters, dat is niet waar. Veel onderzoek heeft aangetoond dat extra eiwitten ook bij overige (top) sporters van grote meerwaarde kunnen zijn. Maar hoe zit dat nou precies? En welke hoeveelheid eiwitten is nodig?

– door Joan Klooster – Feeding Your Performance

Onderzoek heeft uitgewezen dat voor sporters die de spieren zwaar belasten de inname van voldoende eiwitten na de training positieve resultaten kan geven voor het herstel. Daarbij gaat het zeker niet alleen om krachtsporters maar juist ook alle andere sporters die hun spieren intensief belasten.

Wat doet intensieve inspanning?
Fysieke activiteit zorgt namelijk voor kleine (haar)scheurtjes in de spieren. Hoe vaker je sport hoe vaker dit voorkomt en hoe belangrijker het is om zo snel mogelijk weer te herstellen voordat de volgende training of wedstrijd op het programma staat. Je kan je voorstellen dat wanneer je na een zware training niet goed hersteld, de scheurtjes nog niet volledig weg zijn en zodra je dan weer opnieuw intensief gaat sporten deze scheurtjes groter worden en dus ook de kans op blessures.

Eiwitten kunnen samen met voldoende rust, helpen bij het herstellen van deze scheurtjes. Natuurlijk kun je via je normale voeding ook voldoende eiwitten binnen krijgen. (Denk aan vlees, eieren, zuivel, peulvruchten etc.) Het is wel belangrijk om goed uit te zoeken hoeveel je hiervan neemt en of dit voldoende is om goed te herstellen. Voor sporters die erg veel trainen, is er vaak maar weinig tijd om te herstellen en is de timing en de dosis eiwitten erg belangrijk. Eiwitten dienen bij voorkeur binnen twee uur (het liefste zelfs binnen 30 min.) na afloop van een training genomen te worden. Dit kan door middel van normale voeding zoals bijv. zuivel maar is soms makkelijker door middel van eiwitshakes of proteïnerepen. Omdat deze producten makkelijk mee te nemen zijn en als je de goede producten kiest ook direct de juiste hoeveelheid eiwitten levert.

Aanbevolen hoeveelheid
De juiste hoeveelheid eiwitten die nodig is voor het herstel is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, gewicht, spiermassa, aantal trainingsuren maar ook de doelen die je als sporter hebt. Uit onderzoek blijkt dat het in ieder geval belangrijk is om minimaal 20 gram* eiwitten te nemen als professionele sporter na het beoefenen van intensieve sportactiviteiten om zo het herstel te bevorderen.

Weet jij hoeveel eiwitten jouw lichaam nodig heeft na training? En hoe je deze het beste kunt nemen?
SupQ en Feeding your Performance geven jou graag persoonlijk advies over jouw eiwitbehoefte.

i n f o : f e e d i n g y o u r p e r f o r m a n c e . n l


 

preloader