Advies

Vocht is erg belangrijk!

Dat vocht belangrijk is dat weet iedereen. Maar dat het voor een (top)sporter nog belangrijker is en dat het zelfs je prestaties negatief kan beïnvloeden? Dat weten veel mensen niet.

– door Joan Klooster – Feeding Your Performance

Een vochtverlies van 1-2% kan al leiden tot verminderde prestaties! En dat is natuurlijk wat je niet wil hebben. De hele week hard trainen en dan minder presteren tijdens een wedstrijd/toernooi omdat je niet 100% scherp bent door te weinig vocht! Gedurende de dag merk je vaak wel als je te weinig hebt gedronken, je krijgt een droge mond en soms ook hoofdpijn. Maar tijdens het sporten merk je dit vaak minder op omdat je zo gefocust bent op presteren. In de tabel hieronder zie je wat de consequenties van vochtverlies kunnen zijn en wat voor effect dit kan hebben op je prestaties. Het gewicht dat je verliest tijdens sporten is vocht (elektrolyten etc.).

% verloren lichaamsgewicht tijdens inspanningConsequentieEffect op lichamelijke inspanning
 

<1%

 

Geen effect

 

Geen effect op de prestaties

1-2%DorstRisico op verminderde prestaties.
2-3%Erge dorst, verminderde cognitieve functies3-10% verminderde prestaties
3-4%Verminderde concentratie. Droge mond. Donkere urine.5-20% verminderde prestaties
4-7%Ernstig verminderde concentratie. Hoofdpijn.10-20% verminderde prestaties
>8%Tintelingen en gevoelloosheid. Risico op flauwvallen.30% verminderde prestaties

Bron: www.institut-eau.com, HydraOpt

Het is dus heel belangrijk om voldoende te drinken voorafgaand aan het sporten om niet al met te weinig vocht te beginnen, maar zeker ook tijdens en na het sporten om je vocht aan te vullen. Wil je meer tips omtrent vocht en sportvoeding? Neem dan contact met ons op.

i n f o : f e e d i n g y o u r p e r f o r m a n c e . n l


 

preloader